lördag 9 juni 2007

USA-liv del I: Om Portsmouth, Oh

Vi befinner oss alltså i Portsmouth, Ohio. Närmare bestämt i södra Ohio, Scioto County om någon är intresserad av detaljer. Det ligger i Midwest, som mest är känt för att vara platt och fyllt av bönder och deras produkter. Vi befinner oss dock i Ohio River Valley, som inte är det minsta platt, utan fullt av trädbeklädda, höga kullar. Gott om skog finns det också häromkring.

Portsmouth ligger där Scioto river rinner ut i Ohio river. Staden grundades 1803. Det fanns en stad här tidigare, Alexandria, (och innan dess indianbyar, inte minst Shawnee-indianer), men floden har en ful ovana att svämma över, så Alexandria revs och man byggde Portsmouth på ett mer skyddat ställe. Inter tillräckligt skyddat dock, visade det sig, för staden översvämmades ordentligt både 1884, 1913 och 1937. Efter den senaste översvämningen byggdes murar vid floden för att skydda staden. 1993 började en konstnär måla stadens historia på murarna, och de är nu en av stadens få sevärdheter. (på http://www.portsmouthmuralproducts.com/ kan du se murmålningarna, och på http://ohiorivertourism.org/ finns information om fler sevärdheter under "attractions").

Portsmouth var en gång i tiden en blomstrande industristad, med 50 000 invånare på 50-talet. Sedan lades industrierna ner, en i taget. Den stora katastrofen kom på 50-talet när stålverken lades ner. Kvar finns bara skosnöresfabriken, som lär vara störst i världen.

Nu finns bara ca 21 000 invånare kvar, varav 25% är mellan 18-25 år. Misstänker att det främst är studenter vid det lokala universitetet, Shawnee state, som utvecklats enormt de senaste 20 åren (och antagligen räddat staden från undergång). Jag undrar om inte det ständigt växande sjukhuset, Southern Ohio Medical Center, är stans största arbetsgivare numera. De har ett bra kundunderlag, med en åldrande befolkning (20% över 65 år) och en hög frekvens diabetes och andra välfärdssjukdomar. Tror att genomsnittsvikten här ligger ca 20-30 kg över den svenska medelvikten, fast det är en vild gissning. Det finns i alla fall många snabbmatsrestauranger i stan, och det mesta som serveras är fritterat och sköljs ner med läsk. Och man åker bil överallt. Kommunala transportmedel finns inte och stan är inte direkt planerad för att man ska promenera...

Befolkningen består mest av vita (91,5%). Medelinkomsten är låg mot amerikanska genomsnittet, ca 23 procent är fattiga enligt den amerikanska definitionen. Det är ont om jobb och många som har tillfälliga jobb i väntan på något permanent. Men de flesta bor i hus. Det finns många småhus, med 2-3 rum. Många hus är dock väldigt dåligt underhållna.
Mer om boendet i senare avsnitt av USA-liv.


Utsikt från vår ytterdörr. Längst bort i bild ser man taken på
pensionärskomplexet där svärföräldrarna bor. Dit åker man
(naturligtvis!) bil om man ska hälsa på. Att gå tar 5 minuter,
men det faller liksom inte någon in.

När jag var här som utbytesstudent 84/85 fanns fortfarande butiker och restauranger nere i stans centrum. Nu är de borta. Det finns i och för sig lite butiker kvar i stans historiska centrum. De flesta har öppet 10-17 och inte öppet på helgerna. Utanför stan finns Walmart och K-mart, två stora varuhus som prismässigt konkurrerat ut de flesta småbutiker. K-mart har öppet till 22, Walmart dygnet runt. Runt dessa varuhus finns några kläd- och skobutiker, också öppet sent. Det är billigt att shoppa, särskilt när dollarn står i knappt 7 kr. Häromdagen köpte jag sandaler - i återvunnet läder, det ni! - för 12 dollar, och shorts för 25 dollar. Shortsen var dyra, jag trodde det var 50% rea. Babykläder går på 2-10 dollar styck. Det enda som är dyrt här är blöjor, de kostar lika mycket som hemma.

Letar man efter något särskilt eller vill ha ett större utbud så är det bara att sätta sig i bilen och åka till närmaste Shopping Mall, i Huntington, West Virginia, 45 min härifrån. Eller åka till storstäderna Cincinnati eller Columbus, två timmar härifrån. Columbus ligger mitt i Ohio, Cincinnati ligger västerut.

En biograf finns i alla fall i stan sedan förra sommaren. Men salongerna och biodukarna är små och ljudkvaliteten inte det bästa (kan det bero på att någon snodde ljudanläggningen några veckor innan de öppnade för ett år sedan?). Inga bra restauranger, bara snabbmatsställen och vissa kedjor som också bara serverar fritterad mat. Man kan få en sallad: sallad, tomat, morot och massor av riven ost.

Inga butiker inom gångavstånd, alltså. Jag saknar de svenska små centrumen, livsmedelsbutikerna och att det alltid finns butiker inom gångavstånd.

Här finns 3 livsmedelsbutiker som jag känner till. Jättestora, naturligtvis. "Vår" butik, Kroger, har dygnet-runt-öppet. Bästa tiden att handla är vid 10 på kvällen, för då är det ganska tomt på folk och det är innan de börjar fylla på varor i hyllorna. Just nu håller de på och bygger om, och det är väldrigt rörigt och svårt att hitta. Men utbudet av ekologisk mat och vegetariskt är förvånansvärt bra. Det vegetariska sortimentet är betydligt bättre än man hittar hemma, 15 sorters burgare, t.ex. Och de säljer Quorn numera.

Utsikt till vänster från ytterdörren. En ganska typisk gata
i Portsmouth. Hus i blandade stilar och storlekar. Små tomter,
och husen står tätt. Inga staket eller häckar som skiljer av
tomterna - fast staket förekommer ibland om det finns hund eller
barn i huset.

Här bor våra trevliga grannar till vänster om oss.
Det är ett äldre par med barnbarnsbarn i
Daniels ålder.




Inga kommentarer: