lördag 24 november 2007

Här har firats helg

Igår, torsdag, firade vi Thanksgiving, en helg som är nästan lika stor som julen här. Jim hade två dagar ledigt, vilket är lika mycket som de får ledigt vid jul.

Vi firade hos Jims syster, Karen, som har stort hus. Ganska mycket folk där, mest familj men även lite vänner. Det fanns några barn för Daniel att leka med också, varav en liten parvel som är drygt två månader äldre än Daniel. Han heter Colton och kan gå. Men igår var han inte på humör, utan grät mest. Daniel ville gärna ha kontakt, men det ville inte Colton.
Daniel var på strålande humör och tyckte att det var jättekul med alla människor och alla leksaker som fanns där. Men tyvärr kom jag inte ihåg att jag hade kameran med, så jag tog inga kort.

Mat fanns också i massor. Här äts det kalkon, potatismos, sås, fyllning som inte ligger i kalkonen utan i egen skål, tranbärssylt, olika rätter gjorda på sötpotatis mm. Det är ungefär samma vid alla helger. Alla hade med något. Det intressanta är att i detta land så lagar man väldigt lite själv. Även hemlagat betyder att man blandat ihop pulver köpta i affär. Och ingen skäms över att slänga upp köpta efterrättspajer på buffébordet. Man äter på papptallrikar och med platsbestick. Dryck till maten är främst läsk eller kaffe.

Vi hade med en otroligt god sallad som Jim gjort, med granatäppelkärnor och mandarinklyftor. Väldigt vacker var den också, se bilden. Recept kommer, men jag hittar det inte just nu.


Alison slog alla med häpnad och lagade en rätt. Gröna bönor i en sås gjord på champinjonsoppa (på burk) och som man strör rostad lök över. Jättegott.
Själv gjorde jag en efterrätt på smördegsplattor som fylldes med frukt- och bärmos (barnmat), marshmallows och färsk frukt (persika, äpple och päron) i skivor ovanpå. Strö över en blandning av socker och kanel och några små klickar smör. Gräddas, får kallna och serveras med vispad vaniljgrädde.
På efterrättsbordet fanns också två olika pumpapajer (obligatoriskt vid thanksgiving), en pecan- och kolapaj och en massa annat gott.
Lagom till thanksgiving försöker folk få upp sina juldekorationer utomhus. Måste fota någon gång. Det är helt otroligt vad folk kostar på. Och vilken dålig smak de flesta har. Men smaken är ju som baken, så jag kanske är ensam om att tycka att det ser hemskt ut.
Vi har haft härligt höstväder med nästan 20 grader. Visserligen molningt och höstligt, men ändå. Träden har tappat ungefär hälften av sina löv och en del trädgårdar blommar fortfarande. Det är lite konstigt att se julbelysning hänga över en blommande rosenbuske...
Igår kom kylan. Det var jacka på. Och det blev nollgradigt under natten. I morse snöade det visst! Men det var borta när jag vaknade. Just nu, efter midnatt, är det -4 grader. Kommande vecka får vi mellan 8 och 17 grader på dagarna, men regn de varmare dagarna.

Inga kommentarer: