söndag 30 november 2008

Regntunga skyar

Några få plusgrader och regntunga skyar, det är vad denna söndag bjuder på. Sjusovarväder. Just nu regnar det inte, men det är riktigt blött ute och bara en tidsfråga tills det börjar dugga igen.

Tur att vi hann med trädgårdsarbetet igår. Alla löv är ihoprafsade och nya komposten på plats (det tog bara några veckor, en maginfluensa som distraherade och sedan är det inte så kul att bygga kompost av material som någon kräkts på... det tar liksom lite tid innan man känner för att ta tag i det då...).

I fredags firade vi Thanksgiving, en helg som nästan är större än julen här. Vi var hos Jims syster Karen och hennes man, i deras stora hus utanför stan. Alla tog med mat, och det var nästan sjukligt mycket mat på bordet när det var dags att äta. Kalkon med fyllning (en mig av brödsmulor, grönsaker och buljong, som serveras till kalkonen, inte i den), potatismos, gratäng med mosad sötpotatis och mashmallows, gryta med gröna bönor, macaroni & cheese och pumpapaj hör till de obligatoriska rätterna, som sedan kompletterades med en mängd smårätter. Vi hade med en gryta med gröna bönor, lök, chanmpinjoner och (soja)bacon, som blev rätt lyckad. Dessutom inbakad fetaost med gräslök, purjo, paprika, tomatskivor och lite örter och olivolja. Jim gjorde en mycket god sallad på mörkgröna bladgrönsaker, mandarinklyftor, granatäpple och mandelflagor.
Naturligtvis blev det mycker rester, och vi hade med oss lika mycket mat hem som dit, fast andra sorter.

Karens mans son med familj kom strax innan vi skulle åka hem. De har två killar, en i Daniels ålder och en som är några år äldre. Daniel och Colton, den yngre, har lekt tillsammans tidigare, men denna gång blev det konkurrens om leksakerna. Daniel hade ju redan varit där några timmar och kände äganderätt till prylarna. "No, MINA", skrek han till Colton, när Colton ville ta en leksak. Men Colton grymtade något skarpt tillbaka och tog det han ville ha, och barnen utvecklade någon form av vapenstillestånd.

"No" är ett vanligt ord i Daniels vokabulär just nu. Liksom "mina". Och så har han lärt sig ett nytt favoritord: "Nice". Allt är "nice" just nu. Eller var igår i alla fall, idag är det mest "no" som gäller.

Efter Thanksgiving börjar julen här, och det är stor rea redan dagen efter Thanksgiving, den så kallade svarta fredagen. Butikerna börjar bli desperata på grund av det ekonomiska läget, konsumtionen har gått ner och nu gäller det att sälja till max. Julhandeln står ju för en stor och viktig del av årsförsäljningen. Så vissa butiker öppnade redan vid 4 på morgonen i fredages! De hade utlovat superbra priser endast denna dag, och köerna var långa. I ett Walmart-varuhus i New Jersey avled en en anställd efter att ha blivit nedsprungen av ivriga shoppare när de öppnade.

Vi försökte hålla oss undan från butiker denna dag, men jag var dessvärre tvungen att göra en del inköp. Det var fullt av folk i apoteksbutiken som även säljer hygienprodukter, smink, leksaker och lite mat. Och i vår livsmedelsbutik var det visserligen ganska tomt på folk, men det var även tomt på hyllorna! Brödhyllan där de har lite bättre bröd var i stort sätt tom, och mycket annat som stod på listan var också slut. Det har aldrig inträffat tidigare.

Skälet till min akuta shoppingtrip var Daniels elakartade blöjeksem som inte vill ge sig och som gör att han har jätteont när vi tvättar rent rumpan på honom. Weledakrämen, som hjälper bäst, var slut och ny har beställts via internet men ännu inte levererats. Så när reservkrämen också tog slut var det bara att ge sig ut på shoppingexpedition för att leta efter något som kan ge lindring tills bästa salvan kommer med posten på måndag (hoppas, hoppas!). Stackars Daniel. Fast han har klarat sig bra från blöjeksem tidigare, detta är första gången han fått ordentliga problem, med öppna sår som inte vill läka. Fast han har i alla fall fattat att man måste byta blöja och göra rent för att det ska sluta göra ont. Nu kommer han själv och säger "bajsa" och drar med oss till skötbordet för att fixa det hela. Ibland klättrar han upp på skötbordet själv också.

Ja, det var väl de rapporter jag kan komma med i dagsläget. Idag ska jag börja packa inför hemresan på torsdag. Väntar fortfarande på beställda julklappar som förhoppningsvis kommer i tid så att jag kan ta med dem hem och göra alla barn glada. Det blir en väska med bara julklappar!

Inga kommentarer: