måndag 10 november 2008

Kompost och miljöbilar

Min beställda kompost har kommit. Vi pratade om att skaffa kompost redan i våras, men det blev inte av. De är förvånansvärt dyra att köpa, från 100 dollar och uppåt. Och att bygga själv skulle aldrig bli av, tiden finns helt enkelt inte. Det skulle dessutom bli ganska dyrt det med, om man måste köpa allt material. Vi har inga gamla brädstumpar och hönsnät liggande.

Letade runt på Internet efter höst-rabatterade komposter och hittade en rund komposttunna med ventilationshål för 30 dollar inklusive frakt, så då slog jag till. Det går att reglera storleken på den också, vilket är praktiskt eftersom vi måste pröva oss fram innan vi vet var vi vill ha den (lättåtkomlig utan att hundar och barn kommer åt).

Komposten kan även användas som lekhage!
Dock något instabil för detta ändamål.


Jag har ju tidigare skrivit om hur alla sopor slängs i soporna här. Det finns ingen organiserad återvinning. Men får något år sedan hittade vi en återvinningscontainer inom rimligt promenadavstånd, så den som går kvällspromenad med hunden kan ta med en påse och slänga in. Häromdagen la jag plötsligt märke till att den förökat sig. Nu står det 3 containers där! Och Jim säger att de ofta är fulla. Intresset måste ha ökat. Det känns bra. Men fortfarande går det inte att lämna glas där, bara plats, kartong och metall.

Vi har också infört miljövänliga disk- och rengöringsmedel här i huset. Ekologiska hudvårdsprodukter finns ett stort utbud av i livsmedelsaffären. Vi har provat miljövänliga (oblekta) blöjor och våtservetter. De är jättebra, men dubbelt så dyra som de vanliga som man kan köpa på rea eller med rabattkuponger.

Det enda jag har svårt för är att köra miljöbil. Svärmor har en Prius, en sådan där el-bensinhybrid-bil, som jag får använda. Men jag tycker att det är så läskigt! Inte att köra den, även om man har väldigt dålig sikt bakåt pga löjligt liten bakruta och även framåt pga bulkiga balkar. Inte bra, men man lär sig de döda vinklarna och hur man måste vrida och vända sig och använda speglar för att se.

Nej, det läskiga är att man inte stoppar en nyckel i ett lås och startar bilen genom att vrida på nyckeln. Istället stoppar man nyckeln i fickan och trycker på en ”start-knapp” för att starta bilen. Det går väl an, men man måste komma ihåg att trycka på knappen när man parkerar också. Jag är helt enkelt livrädd för att glömma att trycka på knappen och stänga av motorn. Bilen blir nämligen helt tyst redan innan, så fort man stannat. Samma sak händer även när man stannar vid rött ljus. Bilen stänger av sig, vilket gör att jag vill ha en nyckel att vrida om för att starta den igen. Det är en väldigt obehaglig känsla att sitta där med en avstäng bil och inte kunna vrida på nyckeln. Trots att jag VET att bilen startar igen så fort det blir grönt och jag trycket på gaspedalen. Det är helt enkelt väldigt obehagligt. Fråga mig inte varför.

Inga kommentarer: