måndag 3 november 2008

Rasism påverkar valet?

Brittiska Telegraph har gjort ett reportage härifrån inför valet. Ohio är ju en av vågmästarstaterna, och kanske blir det väljarna här i södra Ohio som avgör valet. Artikeln menar att många här i södra Ohio är öppet eller omedvetet rasistiska och därför inte tänkter rösta på Obama, även om de är demokrater.
Läs artikeln: www.telegraph.co.uk/news/newstopics/uselection2008/barackobama/3167558/Barack-Obamas-race-remains-an-issue-in-swing-state-Ohio.html

Fick även ytterligare en förklaring till varför det finns så få Obama-skyltar i folks trädgårdar jämfört med McCain-skyltarna. De skäls eller vandaliseras tydligen. Intressant...

Även denna artikel utpekar vår lilla hörna av världen som avgörande för valet:
http://ap.google.com/article/ALeqM5jUv3Hl__6czKWmbdq3T-hpo3Df3AD93MQR400

Men här märks inte mycket av valet alls egentligen. Att valet kanske avgörs här i stan har man ingen känsla av här, allt flyter på som vanligt. Lite skyltar i trädgårdar, men färre bildekaler än vid förra valet. Folk pratar knappt politik, det är inte så intressant. Mycket reklam i brevlådan och hängd på dörren, samt dessa eviga telefonsamtal med inspelade röster som talar om hur vi ska rösta.

På TV är märker man inte heller av valet så mycket, annat än de återkommande reklaminslagen som har med valet att göra. Det finns ju så många kanaler, och få av dem har nyheter eller annan samhällsbevakning. Det är inte som i Sverige där "alla" tittar på Aktuellt, Rapport eller TV4:as nyheter så gott som varje dag. Här går nyheterna dygnet runt, i mycket korta segment med flera minuter reklam mellan varje liten nyhetssnutt. Det går knappt att titta på, så enda gångerna man tittar på nyheter är när det hänt något lokalt som man vill se om det bevakas av lokala stationer.

Det finns inga gratistidningar som Metro o dyl, och inga löpsedlar. Tidningarna ligger inte heller framme på bästa försäljningsställe i butikerna, som de gör i Sverige. Tidningarna här är ganska tråkiga, lokaltidningarna har ingen som helst likhet med lokala tidningar hemme, artiklarna är dåligt skrivna och de har inte särskilt bra nyhetsbevakning. Folk läser helt enkelt inte tidningar på samma sätt som hemma.

Jim spelar in några av de bättre samhälls- och debattprogrogrammen på TV, så att vi kan titta och spola förbi reklamen. Men helt klart är mediabevakningen av det amerikanska valet betydligt bättre hemma i Sverige än här.

Inga kommentarer: