fredag 8 februari 2008

Skoldramat på TV

Du som inte läst de tidigare inläggen från idag bör kanske börja nedifrån...

Skoldramat här i Portmouth var på alla de stora kanalernas kvällsnyheter i kväll. Vad kan slå en lärare som blir knivhuggen och skjuten framför sina 11-åriga elever i klassrummet? Det "roliga", om man nu kan säga så i detta sammanhang, var att nyhetsuppläsarna inte fått hela historien. De läser innantill på promten och berättar om hur eleverna ser lärarens man komma in i klassrummet, förstår faran och springer och gömmer sig, hör skottet och hur läraren skriker, ser henne tyst och blödande när de går förbi vid utrymningen av lokalen... Och så blir nyhetsuppläsaren uppkopplad per telefon för att intervjua polischefen, som börjar med att säga "vi fick en påringning om det första knivskadade offret kl 9.12. Samtalet från skolan kom bara några minuter senare..." varpå nyhetsankarna försöker rätta till anletsdragen (den tappade hakan) och väser fram "första offret? säger du att det var fler än ett offer? kan du berätta om det?" och man kan riktigt se hur de kommer att skrika åt producenter och andra ansvariga nästa gång de bryter för reklam.

Det första offret, som var en 22-årig kvinna, har blivit helt bortglömd. Ointressant jämfört med dramat i klassrummet. Hennes namn har publicerats, men polisen vet inte om och i så fall hur hon kände läraren och hennes man.

Den 22-åriga kvinnan blev attackerad utomhus, ett kvarter från Jims jobb. Hon är knivhuggen, och verkar allvarligt skadad. Varför hon blev attackerad av mannen är det ingen som vet. Efter att ha knivhuggit henne gick mannen till skolan, bara ett par kvarter bort. Hur han kom in i skolan är något som alla undrar över. Skolan har ett bra säkerhetssystem och ingen obehörig ska kunna komma in. Läraren hade dessutom berättat för skolledningen att hon var rädd för mannen, som blivit våldsam efter att hon begärt skilsmässa. Det är ett mysterium hur han lyckades bli insläppt. Men tydligen var vaktmästaren, som brukar vakta dörren sjukskriven idag.

Inne i skolan har mannen rusat in i klassrummet, skjutit ett skott och sedan knivhuggit sin fru. Eleverna hade övat på vad de ska göra i en krissituation, så de som kunde sprang ut ur klassrummet. De övriga gömde sig i det stora kapprummet som finns längst fram i varje klassrum. Där väntade de tills polisen kom och hjälpte dem ut.

Larmet gick till alla skolor i distriktet, som omedelbart låstes - ingen släpptes in eller ut. Rutinerna fungerade bra. Alla på skolan larmas genom ett kodat buskap i högtalarna. När det händer så låser lärarna in sina elever i klassrummet och trycker ihop sig i ett hörn. Där stannar de tills polisen säger att det är ok att lämna klassrummet.

Kelsey berättar att hennes klass fick larmet innan det officiella larmet gick. En kille i hennes klass fick ett sms från sin pappa som undrade om han var ok. Eftersom han inte förstod varför pappan undrade, bad han att få gå på toaletten. Där ringde han sin pappa, som sa att det fanns en beväpnad man på skolan. Pappan visste tydligen inte att det var på ND:s Elementary School (låg- och mellanstadiet) och inte på ND:s Highschool, där Kelsey och hennes klass går nu, som skottlossningen hade skett. Killen gick till sin lärare och berättade vad pappan sagt. Hon låste dörren och instruerade eleverna att ställa sig i ett hörn. Det var då Kelsey ringde hem och väckte oss. Under samtalet fick hon och de andra reda på att en lärare blivit skjuten på ND Elementary.

Efter att ha knivhuggit och kanske skjutit sin fru lämnade mannen skolan och åkte hem. Poliserna som försökte gå in i huset först blev beskjutna, så de bestämde sig för att avvakta SWAT-team och annan förstärkning. Det är nästan skrattretande hur många poliser, sheriffer och militärer som flygits och bussats in hit för att omringa huset. Och deras beväpning är ännu mer skrattretande. Maskingevär i famnen och flera pistoler i olika hölster runt om på kroppen.

Efter några timmars försök att förhandla med mannen via telefon och megafon, hittades han död i garaget på husets baksida. Han hade skjutit sig själv i huvudet.

Nu i kväll har flera hundra personer samlats i den större av stans katolska kyrka för att få information och be för de drabbade. Alla stora TV-stationer bevakar och vi ska kolla nyheterna nu kl 10 och 11 för att se om Alison och Kelsey, som var där, är med på bild. Röda korset och katolska kyrkan (ND är en katolsk privatskola) kommer att ha terapeuter på plats i skolorna i morgon och på måndag för att stödja chockade elever.

Inga kommentarer: