fredag 8 februari 2008

Efterdyningar

Efter gårdagens dramatik försöker de regionala TV-stationerna mjölka ur det sista ur historien. Och det är häpnadsväckande hur mycket som blir fel, allt från att de visar kartor där de blandar ihop de olika brottsplatserna till klantig redigering av inslagen som gör att man får uppfattningen att Mike Layne, mannen som knivhögg och sköt sin fru inför hennes elever, var kvar i skolan efteråt och att det var utanför skolan som polis, militär och ett gäng SWAT-team stod i nästan fyra timmar och väntade på att han skulle ge upp. I verkligheten försvann han från skolan omedelbart efter dådet. Polisen var på plats snabbt - en polisbil befann sig utanför skolan när larmet kom och ytterligare patruller var där inom någon minut. De var inne i skolan inom 3 minuter efter larmet! Och då var Mike Layne redan borta.

Och ni anar inte vilka faror skolbarnen utsattes för under flera timmar, och även vi andra som befann oss i närheten denna dag. De får det att låta som om mannen sprang omkring runt om i staden och sköt vilt omkring sig. Men det gjorde han alltså inte. Han åkte direkt hem från skolan, och låste in sig där.

En del av medias överdrifter och påhitt blir nästan roliga. T.ex. uppgiften om att polisen förde barnen i säkerhet till angränsande lokaler, SAMTIDIGT som de sökte igenom skolan efter mannen. Himla smart att flytta runt 163 skolbarn samtidigt som man söker igenom en byggnad efter en beväpnad man, eller vad säger ni?

Några underligheter kvarstår. Ryktet säger att den 22-åriga kvinnan, Stephanie, som blev knivskuren först, var Mike Laynes flickvän. Polisen säger att det inte finns någon sanning i det ryktet. Samtidigt säger kvinnans kusin, som var med när hon blev knivskuren, i intervjuer att Mike Layne uppfattade Stephanie som sin flickvän. Och en granne och vän berättar att han åkte och hämtade henne hos Mike Layne sent kvällen innan, när Stephanie ringt och bett om skjuts. Samtalet kom från Laynes hemtelefon, och numret finns kvar på grannens nummerpresentatör.

I den här lilla staden där alla känner alla, får vi nog snart reda på ALLA detaljer och mycket mer...

De båda attackerade kvinnorna sägs båda vara svårt skadade men utom fara idag. Christi Layne, läraren, blev knivhuggen inte mindre än 14 gånger, och pistolskottet lär ha träffat hennes kind.

Inga kommentarer: