lördag 30 maj 2009

Åskguden kastar isbitar och tornadovarning utfärdad

Hela veckan har vi haft fint på förmiddagarna och åska och regn på eftermiddagarna. Men dagens uppvisning av åskguden tog nog priset. Han verkade tycka att vi ägnat mer än tillåtet mycket tid på trädgårdsarbete, för varje gång vi gick ut och satte igång att jobba så började det åska, och så kom regnet. Och här snackar vi inte lite duggregn, utan skyfall av en kaliber som vi inte alls är vana vid hemma i Sverige.

Vi tog dessvärre inte till oss budskapet, utan gick ut igen och jobbade vidare när regnet slutat och åskan tystnad. Tor fick tydligen nog av vår olydnad till slut, för efter ett par nya åskknallar började han kasta isbitar på oss. Har aldrig sett så stora hagel tidigare! Tänk dig en vanlig isbit från frysen och dela den i två, så har du storleken på ett ungefär. De vräkte ner. Jim och jag tryckte oss mot huset under en klart otillräcklig takfot och tittade på medan tomten fylldes av vita isbitar. Trädgården var tillslut täckt av vita isbitar, och de fyllde upp en spade som stod utanför, så att det såg ut som om någon höll på att skyffla snö. Det gick inte att prata, hagelstormar gör mycket oväsen av sig.

Den understa bilden (som skulle ligga överst, men blogger gör som blogger vill med bilder...) togs medan hagelskuren pågick (minst fem minuter, skulle jag gissa) och de andra efter, när haglen redan börjat smälta ( ca 25 grader och regn gör sitt ganska snabbt).









Ska bli intressant att se vilken skada det gjort på vår fina trädgård som nästan börjar bli klar... Men det får vänta tills i morgon, för nu har det hunnit bli mörkt, åskan mullrar fortfarande då och då och haglet ersattes av ett envist regn och därefter tystnad... lugnet före stormen, tydligen, för sedan ljöd tornadovarningssirenen. En koll på nätet (märkligt att internet inte låg nere!) visade att den eventuella tornadon inte verkade vara på väg riktigt åt vårt håll.

Som trogna bloggläsare vet så är vårt hus inte direkt byggt för att stå emot tornados. Att jämföra det med en skokartong är väl kanske lite elakt, men inte så långt ifrån sanningen om man pratar påverkan från naturkrafter. Fast å andra sidan har tornadosarna som svept över detta område inte varit av det mest kraftfulla slaget. En tornado förra året vred till en ny, stor skylt av metall vid nya skolbyggnaden, och lyfte en liten bit att taket på en nybyggd kyrka några kvarter från kontoret där Jim satt och jobbade. De märkte knappt av tornadon alls, lite skak i taket bara.

1 kommentar:

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra