torsdag 23 oktober 2008

Kungligt värre

Daniels farfar meddelade häromdagen glatt att Daniel har svenska förfäder! Ja, det hade vi nog kunnat list ut själva, men det har visat sig att han är svensk till mer än 50%. På Jims pappas sida av släkten är det någon släktforskare som hittat de första som anlände hit till USA från Holland (släkten som försett oss med efternamnet Morton har redan spårats till skottland, där det även finns ruiner av ett slott som bär familjenamnet). Men nu är det alltså den holländska grenen som spårats bakåt i tiden. De kom till den holländska kolonin i nuvarande New York City i mars 1637. Det verkar som om det gick bra för släkten, de ägde mark, gifte sig rikt och flera verkade inom det juridiska systemet eller hade politiska uppdrag.

Den första immigrantens hus, Wycoff House, som bygdes 1652, finns kvar i Brooklyn och är det äldsta huset i New York City. Det är nu museum.

De första männen i Wycoff-släkten som kom hit var egentligen inte holländare, utan köpmän från Sverige, från Öland, som hade en förkärlek till att gifta sig med holländska kvinnor. Enligt dokumenten jag fick var den första immigranten, Cornelius Peterson, son till Peter Erickson (eller Erikson), som ska ha varit svensk sjöofficer och utmärkt sig i något slag utanför Ölands kust under 1560-talet.

Det var spännande läsning, och jag beslöt mig för att leta vidare på internet efter fler svenska släktingar - det är ju trots allt Daniels förfäder det handlar om! Lite knepigt är det, pga olika stavningar på namnet, men det gick att hitta en hel del intressant. Hur mycket av informationen som man hittar på internet som är sant kan man ju alltid fundera över, men detta är vad jag hittade på lite olika håll:
Peter Eriksons bror blev avrättat för feghet under strid eller möjligen landsförräderi, under Erik XIV:s styre.
Men än mer spännande är den släktens ursprung, som leder tillbaka till flera kungahus. Daniel har svenska, danska och polska kungar från 23, 24 och 26 generationer tillbaka i tiden, från tre grenar av släkten. Bland de blåblodiga känner man igen ett och annat namn från historialektionerna i skolan: Knut Jarl, Birger Brosa, Kung Knut, Kung Erik Jedvardsson (S:t Erik) och några danska kung Valdemar, som har rötter tillbaka till Kung Edmund av Birka (född år 810).

Hm, kan det stämma, tro? Jag hittar tillräckligt många stamträd som kompletterar varandras uppgifter snarare än att ge upphov till tvivel. Samtidigt så varnas det på en sida om Wycliff-familjen att mycket att släktforskningsmaterialet om släkten insamlades av en viss Gustav Anjou på 1930-talet, och det är känt att han fabricerade släkttavlor för att göra sina kunder nöjda och glada. Och vem blir inte nöjd och glad över att hitta kungligt blod i sina stamtavlor? Så kanske är det hans gamla (inkorrekta) uppgifter som dammats av och lagts ut på internet i olika tappningar. Eller så är det andra som gjort mer seriösa undersökningar som fått fram korrekta uppgifter och lagt ut. Någon måste ju härstamma från gamla kungar också. Efter att ha läst en hel del om Folkungaätten och släktforskning kring dem, verkar det faktiskt åtminstone som om uppgifterna om den delen av släkten är korrekta. Så det finns åtminstone ett par kungar bland min mans och sons anfäder. Jag visste väl att Jim var ett kap!

Inga kommentarer: