söndag 2 september 2007

Recept på muggsalva

Superbra salva för att behandla din hästs mugg (för er som inte är hästmänniskor: en häst som har mugg har sår i karlederna, dvs inbuktningen längst ner på benet, ovanför hoven. De kan bli infekterade och kan vara mycket svårläkt och en del hästar får igen det hela tiden.)

Detta recept fick jag från en tysk veterinär, och det funkade bra när Jempe någon gång haft mugg (normalt brukar han hoppa över sådana där vanliga, banala problem och istället få udda skador och sjukdomar som kräver veterinärvård och gärna är potentiellt livshotande).

MUGGSALVA
3 msk fet salva som bas, t.ex Idomin. Eller någon "rescue lotion" från företag som gör växtessence salvor, t.ex. Bach.
2-3 msk honung, gärna flytande
2 msk aloe vera gele eller juice
1 msk olivolja
1 msk rapsolja
1 msk sesamolja
Ev 1 msk johannesörtsolja, men den är fototoxisk och får därför inte användas om hästen ska gå ut i dagsljus. Ett tips är att dela satsen och ha johannesört i halva, och endast sätta på den på kvällen.

Receptet kan varieras beroende på hur lös du vill ha den och vad som verkar fungera på din häst. Pröva dig fram.

Massera in ordentligt med salva i karleden ett par gånger om dagen. Om hästen är smutsig kan du gärna stryka på lite, vänta 10-20 minuter och skölja av med ljummet vatten. Honungen hjälper till att lösa upp hårda sårskorpor. Låt torka en stund och lägg på ny salva.

Salvan bör inte sparas mer än i några veckor.

Inga kommentarer: