tisdag 6 oktober 2009

Sorghum festival

Det var vad vi ägnade oss åt i lördags. Den hölls på en liten gård en bit utanför stan. Vad sorghum är? Det undrar jag med. Någon sorts sockerbeta, påstår Jim. Den kokas (eller vad de nu gör) till en sirapsliknande massa.

Vi prövade Sorghums-klubba. Inte ens Daniel åt upp sin. Men det gjorde Jim, för han var så illa tvungen. Den klibbiga kolaaktiga massan fastnade i tänderna och gick inte att få bort. Jag insåg problemet i tid efter att ha bitit av en bit och slängde min klubba då. Det smakar som lätt smaklös sirap med honungsinslag. Kanske gott när man bakar, vem vet. Jag tänker inte pröva i alla fall.


Däremot köpte vi vitlöksinlagd saltgurka. Vi tänkte oss en sötaktig gurka att ha på vegoburgarna och höll på att dö av första tuggorna när vi testade till lunch igår. Det var fruktansvärt! Men ändå gott, vi åt ett par bitar var och utstötte div gutturala läten av chocken varje gång.

Vi köpte också applebutter, som är en mycket söt äppelmos utan socker men med mängder av kanel. Mycket gott på våfflor, särskilt med grädde. Björnbärssylt och en körsbärssylt som tydligen fått andrapris i en tävling, fick också följa med hem. Tyvärr ledde de till misstänkt sockerförgiftning (huvudvärk och en lätt känsla av att man svävar bland molnen, följt av grinighet och abstinensbesvär när sockernivån sjunker till normala nivåer igen).

Höjdpunkten på festivalen var annars att åka häst och vagn en vända runt ett fält. Jisses vilka jättehästar! De hette Don och Dan (tror jag) och hade nyligen vunnit amerikanska mästerskapen i plogning.





I söndags var vi på fest hos Grace och åt mycket god mat och fick en del med oss hem också. Inklusive två burkar hemgjort jordgubbssylt med väldigt lite socker i. Perfekt! Kanske ska blanda 2/3 av denna goda sylt med körsbärs- eller björnbärssylten när vi gör våfflor eller pannkaka nästa gång.
Vi gick både dit och hem, tar ca 20 min åt varje håll med barn och vagn. Härlig promenad dit, mindre kul att gå hem när man är proppmätt.
Igår, måndag, var det härligt varmt, satt ute i linne och shorts och njöt av solen. Men idag är det kallt igen och ser ut som risk för regn.

Inga kommentarer: